Agricultura

Una din kestiile la care Popescu se pricepe cel mai bine din lume este agricultura. Ceea ce mie mi se pare un pic ciudat. Pentru ca sportul si politica sunt apanajul tuturor, adica si a lui Smith, si a lui Ivanov, si a lui Durand. Pe cand priceperea la agricultura este intr-un fel aproape genetic apanajul lui Popescu.

Mi se pare ciudat pentru ca istoria noastra nu prea ofera argumente, ba chiar dimpotriva as spune. De cand Burebista, parca, a lichidat o intreaga ramura agricola o data cu viile, dand o lovitura din care turismul si entertainment-ul din Romania inca nu si-au revenit, nimeni nu a reusit sa demonstreze practic ca noi romanii ne pricepem la agricultura. Va amintiti de Moromete? “N-am! De unde sa-ti dau eu tie daca n-am?” Si asta se intampla inainte de colectivizarea prin care comunistii, intrecandu-l pe Burebista, au reusit sa rada si ce bruma mai ramasese din agricultura noastra.

Cred ca o vina pentru asta o poarta si istoria invatata la scoala. Locurile comune pe care Popescu le stie ca nimeni altul: “Romania era granarul Europei” sau “suntem o tara eminamente agrara” sau, una mai putin cunoscuta, “in Europa bursa graului avea pretul in lei”. {Avem o capacitate inspaimantatoare de a ne ancora de cate un punct din trecut, de mult depasit, pentru argumenta in favoarea unui prezent trist, si vom mai discuta despre asta.} Pai asa istorie are implicatii serioase, nu? Inseamna ca mai stim si noi cate ceva.

De fapt avem in tara atat de putini oameni care se pricep la agricultura incat ma mir ca mai exista ca ramura economica. Poate ati observat ca nu mai exista nici bancuri cu tarani. Mai sunt ceva latifundiari, cativa straini si o mare de proletari necalificati care sunt obligati sa supravietuiasca din ce la ofera un petec de pamant. Si vreo cateva sute de fermieri care probabil ca nu se pricep mai deloc la agricultura pentru ca nu se baga deloc pe forumuri, pe bloguri sau in discutiile de berarie. Poate si pentru ca sunt pe camp. Incercand sa inteleaga de ce acolo 2+2 poate sa-ti dea oricat intre 0 si 5, dar aproape niciodata 4.

Advertisements
This entry was posted in Agricultura. Bookmark the permalink.

1 Response to Agricultura

  1. serban says:

    În România sunt chiar mulţi oameni pricepuţi la agricultură. Agricultura se face pe câmp, nu în birou. Că pe internet sunt mulţi care dau cu părerea, asta e altceva…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s