Asfalt Tango

Acum niste ani satele din Romania se clasificau dupa tren: alea prin care trece trenul si alea in care s-a auzit de tren. Chiar mai devreme mai era o clasificare: sate fara asfalt si sate care se mandreau cu o sosea asfaltata. Iar azi as mai adauga eu una: sate cu trotuare si sate fara trotuare pe langa soseaua asfaltata.

Voi citadinii, cei care faceti atat scandal pentru cateva gropi in asfalt, aveti o perceptie exagerat de partiala a ceea ce inseamna asfalt. Pentru voi e doar o chestie pur utilitara, de la care asteptati doar sa nu va strice masinile atunci cand va miscati de la punctul A la punctul B. Mai este, vara, un factor suplimentar de disconfort, atunci cand ajunge la peste 60 de grade. Si eventual un factor de risc daca e acoperit de polei. Un permanent subiect de urlete atunci cand nu exista, de scandal atunci cand (mai mereu) e prea scump si generator de comisioane si parandaraturi.

V-ati gandit vreodata cam ce este asfaltul la tara? E un subiect de o complexitate bizara. Mai intai verificati urmatoarea constatare la proxima plimbare prin Romania profunda: la tara niciun pieton nu circula pe trotuar. Chemarea asfaltului e magica. Poate ca mai demult le placea sa il simta cu talpile goale, dar azi chiar nu mai merge nimeni descult. It’s just magic!

O sa remarcati ca functia de a usura transportul auto e chiar secundara la tara. Nici macar vacile nu merg pe trotuar; cred ca le place zgomotul facut de balega care cade pe sosea. Pe asfalt copiii fac sport (biciclete, role, chiar fotbal si tenis). Pe asfalt se intalnesc vecinii la o parola. Pe asfalt se intind corturile pentru nunti si se deplaseaza cortegiile funerare. Pe asfalt se aseaza cutiile cu lucruri de vanzare (legume si fructe din Turcia, rasaduri, cosuri de nuiele made in Vietnam si artizanat original made in China).

Pe asfalt mor batranii si cresc copiii. Si, daca treceti noaptea, va rog sa nu faceti prea mult zgomot. Sunt convins ca undeva, pe o bucata de asfalt mai calda si mai fara gropi, se mai intampla lucruri care v-ar putea scandaliza.

Advertisements
This entry was posted in Lumea in care traim, Rurale and tagged , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Asfalt Tango

 1. tzaranu says:

  suntem de kkt, un milion de sate nici macar asfalt nu au, in ue in mileniul 3. de apa curenta sau canalizare ce sa mai vorbim

 2. Ramona says:

  Imi place stilul tau de a scrie, mai mult ca sigur voi reveni.:) Suntem din acelasi mediu (rural)…

 3. ambre says:

  “It’s just magic!”

  Exact!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s